search instagram arrow-down

Kalla höstvindar drar in över Nasdaq

Med start under torsdagen förra veckan har Nasdaq fallit med drygt 8% på en vecka. Efter de senaste månadernas fantastiska återhämtning har marknaden börjat ifrågasätta värderingarna bland Nasdaqbörsens teknikbolag.

Världsindex är därmed också ner under veckan med ca 3,6 %.

Makro

Veckan har inte dominerats av makrohändelser men värt att notera är att Trump valde att spela ut förslaget att ”frikoppla” USA:s ekonomi helt från Kina under sitt Labour Day-tal. Han säger sig fundera på att helt sluta göra affärer med Kina och varnar amerikanska bolag som tillhandahåller arbetstillfällen i Kina att de kan beläggas med blockad. Det är naturligtvis valpropaganda och svårgenomförbart, inte minst med tanke på att Kina äger mer än 5% av alla emitterade amerikanska statspapper.

Vidare funderar USA på nya handelshinder mot Kina. Denna gång gäller det specifikt regionen Xinjiang där Kina genomför de otrevliga ”omskolningarna” av den muslimska minoriteten som har ifrågasatts under flera år. USA vill stoppa import av tomater och bomull som är provinsens största exportvaror. Sannolikt leder naturligtvis sanktioner till motsanktioner från Kina och därmed återupptas handelskriget.

Vi noterar även att röster på sociala medier även vill bojkotta den nya Mulan-filmen som delvis spelats in i just Xinjiang. Huvudrollsinnehavaren, den kinesiska aktrisen Yifei Liu, ska också i uttalanden bland annat stöttat den kinesiska regimens hantering av protesterna i Hong Kong. Tanken från Disney´s sida med inspelningar i Kina och en kinesisk stjärna i huvudrollen har naturligtvis varit att attrahera en kinesisk månghövdad publik. Kanske missade man här lite i sin Due Diligense.

Bostadsmarknaden i Sverige är glödhet och priserna för både lägenheter och villor steg med 2% ytterligare under augusti. Hittills i år har lägenheter stigit med 4% och villor med 8%.

Europeiska centralbanken (ECB) lämnar styrräntan och bankens insättningsränta oförändrad och justerar inte heller i sitt program för stödköp, enligt räntebeskedet på torsdagen. Samtidigt ser bankens ekonomer ett något mindre BNP-ras i år än vad man tidigare.befarat. Eurozonens BNP beräknas falla med 8 procent i år. I juni låg prognosen på minus 8,7 procent.

Räntemarknaden

Små rörelser på långa räntorna under veckan, amerikanska 10-åringen handlas runt 0,69% jämfört med 0,72% i början av veckan. Svenska 10-åringen har handlats ner något från runt 0,07% till 0,03% under veckan.

Aktiemarknaden

Efter en fantastisk börsmånad i augusti tog sig marknaden en rejäl törn de senaste dagarna. Tekniktunga Nasdaq har fallit med över 8% sedan i torsdags förra veckan. Marknaden ifrågasätter nu den snabba återhämtningen och noterar att S&P 500 nu handlas på p/e 29, en nivå vi inte sett sedan finanskrisen. Värdering är alltid svårt att endast relatera till som enskild faktor. Man måste beakta att vinsterna har kommit ner under pandemin och e:et (i P/E), dvs nämnaren, har blivit lägre under krisen varför man skulle kunna tillåta ett högre P/E-tal om man tror på en vinstnormalisering. Vidare tycks ett teknikskifte ha påskyndats under pandemin då människor i högre utsträckning har handlat online eller använt digitala tjänster varför också tillväxttalen i både vinst och försäljning rusar i många teknikbolag. Är detta en tillfällig förändring som kommer att reverseras efter pandemin eller har många teknikbolag faktiskt fått en push i sin försäljning som kommer att vara uthållig även efter krisen då kunderna gillar de digitala produkterna? Det är svåra frågor att svara på men vi lutar åt att teknikbolagen faktiskt har fått en uthållig push framåt under pandemin. Vidare bör man även beakta de tydliga förändringarna i ränte- och inflationsutsikter som vi har sett under de senaste månaderna. Nu tror nog ingen på att vi kommer se nämnvärt högre räntor under överskådlig framtid. Så såg det inte ut vid sista räntehöjningen från FED i dec 2018. Då förväntade sig marknaden att FED skulle ha höjt räntan till 3% i slutet av 2020. Väldigt långt ifrån dagens nivå på 0,25% och kom ihåg att räntesänkningarna faktiskt började innan pandemin. Låga räntor tvingar investerare som söker avkastning längre ut på riskskalan in i tillgångar med högre avkastningspotential, såsom aktier. I andra änden gynnas växande bolag som vill investera av ett lågränteklimat då lånefinansiering blir billigare. Det är svårt att säga vart börsen ska under de närmaste månaderna men man kan i alla fall konstatera att klimatet bör vara ganska gynnsamt för snabbväxande bolag på lite sikt.

Ytterligare ett skäl till att teknikaktier i allmänhet gått lite sämre är fredagens annonsering att Tesla inte kommer in i S&P i september. Detta var överraskande och skälet från börsen är för volatil (och låg) vinst i bolaget. Många investerare och småsparare hade nog spekulerat i att Tesla skulle in i det stora indexet och därmed tvinga massor av indexförvaltare att köpa aktien och driva upp kursen ytterligare. I Tesla tycker vi att man kan tala om en värderingsbubbla. Vi har svårt att se att bolaget någonsin kommer at växa in i dagens värdering trots att aktien är ner 25% under september.

Vi noterar att EQT köper in sig i Securitas, som Sverigefonden äger, för att skapa aktieägarvärde. Det ska bli spännande att se vad det kan innebära framöver.

%d bloggare gillar detta: