search instagram arrow-down

I väntan på nya stödpaket

Demokraterna och Trump-administrationen är långt ifrån varandra i diskussionerna om nya stimulanser i spåren av coronapandemin enligt representanthusets talman Nancy Pelosi. Dock vet vi ju att de alltid kommer överens till slut.
Veckan har präglats av förhoppningar på fortsatta stimulanser, svagt fallande statistik rörande amerikanska C19 fall samt försiktig optimism kring ett vaccin när Ryssland nu menar att man har tagit fram ett sådant.

Makro

För tredje veckan i rad skriver vi nu om att ett nytt stödpaket i USA nog snart är på plats. Dock verkar förhandlingarna mellan Demokrater och Republikaner dra ut något på tiden. Kärnfrågan man träter om är fortsatt arbetslöshetsunderstöd, där Republikanerna vill minska de 600$ / vecka man nu är berättigad till om man är arbetslös, medan Demokraterna vill det motsatta.

Joe Biden valde på tisdagskvällen Kamala Harris som sin vicepresidentkandidat. Hon är i dag senator i Kalifornien och blir första svarta kvinna att kandidera till posten för ett av de stora partierna. Kamala Harris var förhandstippad och beskrivs som ett relativt säkert val för Biden; hon är välkänd, anses stå nära mitten i partiet och har erfarenhet av flera politiska kampanjer. Om Biden vinner valet i höst, med tanke på hans aktningsvärda ålder på 77 år, så måste man väl också säga att det finns en viss sannolikhet för att Harris kan bli president under mandatperioden.

På måndagen presenterade SCB konsumtionssiffror för juni. Konsumtionen steg i jämförelse med maj, men vi ser fortsatt negativa tal på strax under 3% i jämförelse med 2019. Juli kommer med all sannolikhet att bli bättre då större delen av årets semesterbudget spenderats inom landets gränser.

SEB presenterade sin månatliga boprisindikator, vilken steg ytterligare i augusti. Denna visar skillnaden mellan andelen hushåll som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser. Av de tillfrågade tror nu 52 procent på stigande priser under det kommande året, vilket ska jämföras med endast 20% i juni månads enkät. Bostadsrättspriserna i riket som helhet steg också 1 procent i juli jämfört med föregående månad medan villapriserna steg 2 procent, allt enligt Svensk Mäklarstatistik.

Storbritanniens BNP sjönk med hela 20,4 procent under det andra kvartalet jämfört med föregående kvartal. Som vi rapporterade om förra veckan visade Euroområdet ett tapp på i snitt cirka 12 procent. Det är tuffa siffror, men dock i linje med marknadens estimat och därmed också diskonterade i börsernas prissättning.

Räntemarknaden

Primärmarknaden börjar lite smått vakna till liv efter sommarsemestern. Fastighetsbolaget Castellum emitterade en ny obligation på totalt 1 mdr SEK i veckan där vi deltog. Obligationen har en löptid på 5 år med en rörlig ränta på Stibor +168 bps.

Konjunkturinstitutet släppte i veckan uppdaterade BNP-siffror med mer positiva utsikter. De långa räntorna steg under veckan, där den svenska 10-årsräntan är upp från 0,02 till 0,12 och den amerikanska 10-årsräntan handlades runt 0,56 i början av veckan till 0,71 i slutet av veckan.

Aktiemarknaden

Vi skrev om G5 Entertainment som steg mest under förra veckan med en uppgång på 33%, bl a efter positiva rekommendationer från flera analyshus. I veckan kom rapporten och intäkterna från egenproducerade spel var upp med hela 90%. Aktien blev därmed även denna veckas vinnare med en uppgång på ytterligare ca 30%.

Specialistläkemedelsbolaget Calliditas har träffat avtal om att köpa en kontrollpost om 62,7 procent i franska, börsnoterade Genkyotex för 20,3 miljoner euro. Aktien steg på nyheten. Vi tror att affären har stor potential på sikt och adderar ytterligare en dimension till ett redan intressant bolag.

%d bloggare gillar detta: