search instagram arrow-down

Trump föreslår senarelagt val

Coronaspridningen fortsätter att öka i USA och vissa andra länder, vilket oroar. Trump har föreslagit att höstens val ska senareläggas vilket även det fick marknaden att oroas något. Rapporterna fortsätter emellertid att komma in bra och väger upp det negativa nyhetsflödet. Slutresultatet blev att Världsindex trots allt var upp med ca 1% under veckan.

Makro
Republikanerna i senaten släppte sent på måndagen sin plan för hur ett nytt stödpaket mot coronaviruset ska läggas upp. I programmet på runt 1.000 miljarder dollar minskas bland annat arbetslöshetsstödet. Det nuvarande, mer frikostiga statliga stödet om 600 dollar per vecka, som håller i till och med fredag, föreslås minskas till 200 dollar medan ett nytt kuvert med 1200 dollar föreslås skickas till hushållen.

Veckans största makroekonomiska händelse var att andra kvartalets BNP siffror har börjat komma in. USA har sett sin största nedgång sedan andra världskriget med -9,9% kvartal över kvartal som motsvarar 32,9% annualiserad. EU:s största länder har också rapporterat t.ex. Tyskland, Frankrike och Spanien upprörde marknaden med -10,1%, -13,8% och -18,5% kvartal över kvartal förändringar respektive. Samtidigt rapporterades Europeiska kommissionens s.k. ”Economic Confidence index” som visat högre än väntat förbättring vilket anses som ljuset i tunneln.

Veckans sysselsättningsstatistik från USA fortsatte visa försämring vilket är resultatet av att flera amerikanska stater avbrutit återöppningen eller har börjat stänga ned igen.

Under torsdagen oroade sig marknaden bl.a. för ett uttalande på Twitter från Trump där han uttalade att han ansåg att C19-situationen borde leda till en senareläggning av höstens val. Hans idé har lockat support från varken Demokraterna eller Republikanerna. Medan politiska kommentatorer har diskuterat att det finns farhågor att Trump vill försöka att senarelägga valet då hans opinionssiffror för tillfället inte är nådiga.

Räntemarknaden

Amerikanska centralbanken lämnade sitt räntebesked under onsdagskvällen. Som väntat lämnade man både räntan och tillgångsköpen oförändrade. Jerome Powell sa vid presskonferensen efter räntebeskedet att Federal Reserve åtar sig fortsatt att använda våra verktyg för att göra vad vi kan, så länge det behövs, dvs allt som man möjligen kan göra.

Amerikanska 10-årsräntan backade något efter räntebeskedet från att ha handlats runt 0,58 innan ner till 0,53 i skrivande stund. Den svenska 10-årsräntan backade också något under veckan från att handlats runt 0,03 i början av veckan ner till -0,01 i skrivande stund.

Aktiemarknaden

Den amerikanska e-handelsgiganten Amazon är på väg till Sverige under hösten, uppger insatta personer för DN. “Etablering sker i höst, vi har fått de uppgifterna bekräftade”, säger Emma Hernell, vice vd på HUI Research, till tidningen. Hon tror att en lansering kommer att innebära tuffare konkurrens i Sverige och att priserna pressas. Böcker, hemelektronik och prylar är produkter som kan vara särskilt påverkade, enligt Emma Hernell. Bl.a. Clas Ohlsson har påverkats negativt i veckan på ovanstående uppgifter.

Den har varit en intressant vecka för US big tech dvs. Apple, Amazon, Facebook och Google. Dessa bolag hade en gemensam senathearing i Washington på onsdag i samband med Kongressens antitrust-utredning. På torsdag rapporterade sedan bolagen sina Q2 siffror som landat som en bomb. Alla hade ett utmärkt ”pandemikvartal” t.ex. världens högst värderade bolag Apple har lyckat att öka sina intäkter med 11% samtidigt att USA:s BNP, som diskuterats tidigare, tappat med nästan 10%. Bolagens kurser rörde sig med +5-6% i efter marknad handel under torsdags kväll.

%d bloggare gillar detta: