search instagram arrow-down

Sommarvärme ute – men inte på börsen denna vecka

Det är tydligt att nyhetsflödet avtar och marknaden har lite svårt att hitta fokus. Å ena sidan öppnar ekonomierna upp igen stödda av finans- och penningpolitik men å andra sidan ser vi också en del bakslag från exempelvis Tyskland och de södra amerikanska delstaterna där sjukdomstalen ökar igen. Världsindex är på en vecka ner med ca 2%.

Makro

Det är också tydligt att vi böjar närma oss den lite lugnare sommarperioden innan rapporterna kommer igång i mitten av juli.

President Trump är som vanligt i hetluften och veckans snackis är den förre säkerhetsrådgivaren John Boltons bok om sina 17 månader på posten hos presidenten. Det utlovas en hel del detaljer kring Trump som person och hans olämplighet som president.

Dessutom har Trump passat på att dra in ett antal arbetsvisa som bland annat används av gästarbetare i IT-branschen, varför kritik från bl.a. Googl, Tesla och Twitter inte lät vänta på sig. Presidenten vill istället på detta sätt frigöra arbetsplatser åt amerikaner när arbetslösheten är så hög. Kritikerna menar att detta är ett mycket kortsiktigt tänkande som dränerar USA på kompetens och riskerar att bidra till att den ekonomiska återhämtningen blir svårare.

Flash PMI:s (Inköpschefsindex undersökningar i förenklad form i mitten av månaden till skillnad från den större undersökningen i slutet av månaden) rapporterades på tisdagen. Exklusive USA hamnade genomsnittet av Asien och Europas större ekonomier på 46,2 där 50 anses var skiljelinjen mellan tillväxt och kontraktion. Visserligen innebar detta en uppgång med drygt 6 enheter från maj men Japan var mycket svagt och föll faktiskt lite från maj till 37,8. USA kom in något starkare på 49,8 (förväntat 48)

Florida och Kalifornien rapporterade på onsdagen om ett rekordhögt antal nya smittade av C19-virus. Oron växer nu för att delstatsregeringarna i Tallahassee och Sacramento kommer att tvingas införa stanna-hemma-order och stänga icke nödvändiga verksamheter om virusutbrottet inte kan bringas under kontroll.

Disney meddelade också på onsdagen att öppningen av företagets temaparker i Kalifornien, som tidigare planerats till den 17 juli, kommer att senareläggas, och att ny information om när öppningen kan ske dröjer åtminstone till efter den 4 juli. Samtidigt har guvernörerna i New York, New Jersey och Connecticut infört karantänstvång på 14 dagar för resande från nu hårt virusdrabbade delstater som Florida för att motverka risken för nya utbrott i de nordöstra delstaterna. Det är tufft att hantera coronasituationen i ett så stort land som USA. Risker finns för problem inrikes då olika delstater har nått olika långt och har olika syn på hur smittan ska bekämpas. Kanske Anders Tegnells medelväg inte är så dum i alla fall…..

Räntemarknaden

Primärmarknaden fortsätter att förbättras. Yielderna är lite högre men nu börjar sommar och semester att göra sig påmint med lägre aktivitet på primärmarknaden som följd. Rörelserna har varit små, men amerikanska räntor har stigit något under veckan, medan svenska har varit relativt oförändrade.

Aktiemarknaden

Lufthansas aktie lyfte med 15 procent på torsdagsmorgonen, efter att storägaren Heinz Hermann Thiele gått ut i media och gett sitt bifall till planen att ta upp nödlån från staten i utbyte mot nytryckta aktier som späder ut tidigare ägares andelar kraftigt. Det ska bli mycket intressant att se hur flygbranschen tar sig ur krisen. Blir det bara de gamla statliga bolagen kvar som SAS, Lufthansa, Air France och British Airways? Hur kommer därmed konkurrensen att se ut under de närmaste åren och vad innebar det för biljettpriser och därmed människors resevanor?

SEB-aktien steg ungefär 4,5 procent på torsdagseftermiddagen efter beskedet att Finans-inspektionen utdömer en sanktionsavgift på 1 miljard kronor för brister i bankens arbete mot penningtvätt i Baltikum. SEB noterar i ett uttalande att Finansinspektionen har beslutat att ge SEB en anmärkning, vilket är en lägre grad av sanktion som ges när överträdelsen inte bedöms som allvarlig. Sanktionsavgiften på 1 miljard kronor motsvarar cirka 14 procent av det maxbelopp som FI kan utfärda i detta ärende. Vi menar att detta tydliggör att FI inte anser att SEB:s förseelser har varit av samma allvarliga art som Swedbank och marknadens reaktion var därmed en tydlig lättnad.

%d bloggare gillar detta: