search instagram arrow-down

Sommarrally på börsen?

Kan vi förvänta oss ett sommarrally? Det finns faktorer som talar för och emot detta.

De faktorer som talar för ett rally är de gigantiska stimulanspaketen. Världens centralbanker och regeringar har satsat enorma summor för att motverka effekterna av coronaviruset. Allt för att undvika depression och massarbetslöshet. Detta är dock redan inprisat av investerarna och man förväntar sig nu en snabb ekonomisk återhämtning.

Vad behövs då för ett sommarrally? Det enkla svaret är ännu mer (och oförväntade) stimulansåtgärder samtidigt som coronasmittan avtar. Man ska heller inte glömma bort presidentvalet i USA. Donald Trump vet att en stark aktiemarknad och en snabb återhämtning av sysselsättning krävs för en ny mandatperiod. Det kan således komma mer finanspolitik och penningpolitik. Den amerikanska centralbanken kan t ex börja köpa aktier (detta sker redan i Japan och i Schweiz). Halvårsrapporterna (som presenteras under mitten av juli) kan också påverka börserna. Sannolikt har analytikerna ännu inte diskonterat de enorma besparingsprogram som många börsbolag har annonserat. Här finns en hel del marginalförbättringar att hämta.

Får vi däremot en andra våg av coronaviruset där flera länder stänger ned så kan det slå tillbaka på ekonomin och börsen. Den höga börsvärderingen talar också emot ett rally. Fler opinionsundersökningar som visar på majoritet för Joe Biden som president kan också lägga (kortsiktigt) sordin på börshumöret.

Vad tror vi då? Med tanke på den kraftiga börsåterhämtningen under våren är det mest sannolika scenariot att börsen utvecklas sidledes under sommaren. Alternativavkastningen (den förväntade avkastning i en ränteplacering är närmast noll) ger ett gott stöd till börserna.

2020-06-22 Christer Sterndahlen

%d bloggare gillar detta: