search instagram arrow-down

Varför spara i fonder?

Det enkla svaret är att du får en portfölj med fondförvaltarna bästa idéer. Dessutom med bra riskspridning. En aktiefond är en portfölj med minst 16 aktier, vilket ger god riskspridning. Fondavkastningen behöver inte påverkas om ett av sexton bolag utvecklats svagt. De övriga 15 bolagen kan ha en bra avkastning, vilket ”räddar” fondavkastningen. Därmed undviker man det vanligaste misstaget som sparare gör dvs att bara köpa en aktie som man tror mycket på.

Fondförvaltaren analyserar och köper de bolag som han/hon tycker att de bästa för tillfället. Förvaltaren bevakar ständigt portföljen och kan köpa/sälja aktier om/när han har ändrat åsikt om den ursprungliga aktieportföljen. Det kan komma nyheter om ett ett bolag, vilket medför att förvaltaren tar ett nytt beslut. Fondförvaltaren har alltid som mål att avkastningen ska överträffa sitt index (t ex Stockholmsbörsen) Helst med lika låg eller lägre risk (standardavvikelse).

Allt detta får du om du investerar i en aktiefond och du betalar bara förvaltningsavgiften. Du kan köpa och sälja fonder dagligen utan några extra kostnader.

Vad finns det då för olika fonder?

Det finns aktiefonder, räntefonder och blandfonder (mix av aktier och räntor). Dessutom delar man upp fonder som aktiva fonder (förvaltaren har som mål att överträffa index) och indexfonder (fonden ska gå som index).

Därtill finns specialfonder (t ex hedgefonder) som har lite annorlunda avkastnings- och riskkrav.

%d bloggare gillar detta: